poniedziałek, 14 marca 2016

PLACKI ZIEMNIACZANE

Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- mąka pszenna
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej


Do podania opcjonalnie:
- sos pieczarkowy
- gęsta śmietana
- cukier

Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy i odlewamy nadmiar wody. Wbijamy dwa jajka, dodajemy sól, pieprz najlepiej świeżo zmielony oraz mąkę. Mąki musi być tyle, żeby ciasto nie było za rzadkie. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy placki na średnim ogniu z obu stron na złoto-brązowo.
Podajemy z gęstą śmietaną, sosem pieczarkowym lub innym grzybowym lub cukrem. Wszystko zależy co kto lubi. Ja używam również przyprawy Maggi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz