- doskonałe źródło witaminy C – przede wszystkim wzmacnia odporność
- źródło witamin z grupy B – korzystnie wpływa na układ nerwowy, zmniejsza szkodliwe działanie alkoholu (sok z kapusty dobry na tzw. kaca)
- witamina K – przeciwdziała zakrzepom (przeciw miażdżycy)
- żelazo – poprawia koncentrację, zapobiega permanentnym zmęczeniom
- potas – odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, reguluje wodną gospodarkę w organizmie
- wapń – zapobiega osteoporozie, wzmacnia kości, zęby, zapobiega skurczom łydek
- błonnik – poprawia procesy trawienne! obniża poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom, wzdęciom, zaparciom
- siarka – korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci
- bakterie probiotyczne – cóż, tutaj można by było pisać i pisać, ale przedstawię w skrócie:
- poprawa perystaltyki jelit, a co za tym idzie – zapobieganie zaparciom, wzdęciom
- obniżanie pH jelit – stwarzanie niekorzystnych warunków dla rozwoju bakterii chorobotwórczych
- synteza witamin z grupy B w organizmie
- wzmacnianie odporności
- oczyszczanie organizmu z toksyn (np. po antybiotykoterapii)
- hamowanie procesów gnilnych w jelitach
- zapobieganie alergii
- zapobieganie biegunkom oraz w razie wystąpienia skracanie czasu ich trwania
- pomaganie w utrzymaniu prawidłowej masy ciała
Ponadto, sok z kiszonej kapusty ma działanie:
- odświeżające umysł
- poprawiające nastrój
- wzmacniające mięśnie
- odbudowujące komórki – opóźnia procesy starzenia
- antynowotworowe.
Kiedy szczególnie warto pić sok z kiszonej kapusty?
- w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność
- przy antybiotykoterapii, podczas
leczenia grzybicy, przy zwiększonym ryzyku infekcji miejsc intymnych
(miesiączka, basen, antykoncepcja)
- przy braku apetytu
- przy problemach z wypróżnianiem
- przy chorobach stawów, wątroby
- przy bezsenności
a ogólnie mówiąc – zawsze!
Sok z kiszonej kapusty można pić na czczo (1 szklanka) i pół godziny po kolacji (1 szklanka).
Osoby, które nie przepadają za smakiem czystego soku z kiszonej kapusty, mogą dodać jabłko, marchewkę, albo sok z cytryny.
Uwaga!
sok z kiszonej kapusty ma sporą ilość soli, dlatego należy uważać z
jego ilością. Ograniczyć powinny go osoby z nadciśnieniem, na diecie nisko sodowej
Najlepszy w smaku, naturalny.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz