wtorek, 23 lutego 2016

SOK Z KAPUSTY KISZONEJ

  1. doskonałe źródło witaminy C – przede wszystkim wzmacnia odporność
  2. źródło witamin z grupy B – korzystnie wpływa na układ nerwowy, zmniejsza szkodliwe działanie alkoholu (sok z kapusty dobry na tzw. kaca)
  3. witamina K – przeciwdziała zakrzepom (przeciw miażdżycy)
  4. żelazo – poprawia koncentrację, zapobiega permanentnym zmęczeniom
  5. potas – odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, reguluje wodną gospodarkę w organizmie
  6. wapń – zapobiega osteoporozie, wzmacnia kości, zęby, zapobiega skurczom łydek
  7. błonnik – poprawia procesy trawienne! obniża poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom, wzdęciom, zaparciom
  8. siarka – korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci
  9. bakterie probiotyczne – cóż, tutaj można by było pisać i pisać, ale przedstawię w skrócie:
  • poprawa perystaltyki jelit, a co za tym idzie – zapobieganie zaparciom, wzdęciom
  • obniżanie pH jelit – stwarzanie niekorzystnych warunków dla rozwoju bakterii chorobotwórczych
  • synteza witamin z grupy B w organizmie
  • wzmacnianie odporności
  • oczyszczanie organizmu z toksyn (np. po antybiotykoterapii)
  • hamowanie procesów gnilnych w jelitach
  • zapobieganie alergii
  • zapobieganie biegunkom oraz w razie wystąpienia skracanie czasu ich trwania
  • pomaganie w utrzymaniu prawidłowej masy ciała

Ponadto, sok z kiszonej kapusty ma działanie:
  1. odświeżające umysł
  2. poprawiające nastrój
  3. wzmacniające mięśnie
  4. odbudowujące komórki – opóźnia procesy starzenia
  5. antynowotworowe.
Kiedy szczególnie warto pić sok z kiszonej kapusty?
- w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność
- przy antybiotykoterapii, podczas leczenia grzybicy, przy zwiększonym ryzyku infekcji miejsc intymnych (miesiączka, basen, antykoncepcja)
- przy braku apetytu
- przy problemach z wypróżnianiem
- przy chorobach stawów, wątroby
- przy bezsenności
a ogólnie mówiąc – zawsze!
Sok z kiszonej kapusty można pić na czczo (1 szklanka) i pół godziny po kolacji (1 szklanka).
Osoby, które nie przepadają za smakiem czystego soku z kiszonej kapusty, mogą dodać jabłko, marchewkę, albo sok z cytryny.
Uwaga! sok z kiszonej kapusty ma sporą ilość soli, dlatego należy uważać z jego ilością. Ograniczyć powinny go osoby z nadciśnieniem, na diecie nisko sodowej
Najlepszy w smaku, naturalny.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz