piątek, 5 lutego 2016

OGÓRKI KONSERWOWE

Składniki:
- Ogórki gruntowe, małe
- 2 litry wody
- 1/2 litra octu 10%
- 2 łyżki soli
- 10-12 łyżek cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koper
- czosnek
- gorczyca
- chrzan
- cebula

Ogórki dokładnie umyć i poukładać w słoikach.
Do każdego słoika dodajemy kawałek chrzanu, koper, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżeczkę gorczycy, 2-3 ząbki czosnku, kilka krążków cebuli.
Wodę gotujemy razem z octem, solą i cukrem. Sól i cukier dokładnie rozpuścić.
Gorącą zalewę wlewamy do słoików i dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy około 10 minut.
Spożywać można po około 1-2 tygodniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz