piątek, 5 lutego 2016

CHICKENBURGER

Składniki:
- bułki do hamburgerów
- mała pierś z kurczaka
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek
- cebula
- papryka czerwona lub żółta
- ketchup
- sos chili lub pieprz cayenne lub ostra papryka
- musztarda francuska lub sarepska
- sól
- pieprz


Zrobienie dania rozpoczynamy pod pokrojenia składników. Pomidora, cebulę i ogórka kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka kroimy tak, aby powstały kotlety. Każdy rozbijamy, solimy, nieco pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.
Bułki do hamburgerów rozcinamy na pół i wewnętrzne strony podpiekamy na patelni lub grillu, dzięki temu nie będą nasiąkać sosem i się nie rozpadną.
Zaczynamy składanie hamburgera, od dołu, nakładamy nieco musztardy, plasterki cebuli, kotlet, kawałek sałaty lodowej, plasterki pomidora i ogórka oraz nieco papryki czerwonej lub żółtej, dodajemy ketchup i nieco sosu chilli lub ostrej papryki. Przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy natychmiast, bo tego typu potrawy szybko stygną tak samo jak zapiekanka czy frytki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz