Składniki:
- bułki do hamburgerów
- mała pierś z kurczaka
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek
- cebula
- papryka czerwona lub żółta
- ketchup
- sos chili lub pieprz cayenne lub ostra papryka
- musztarda francuska lub sarepska
- sól
- pieprz
Zrobienie dania rozpoczynamy pod pokrojenia składników. Pomidora,
cebulę i ogórka kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka kroimy tak, aby
powstały kotlety. Każdy rozbijamy, solimy, nieco pieprzymy, obtaczamy w
jajku i bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.
Bułki do
hamburgerów rozcinamy na pół i wewnętrzne strony podpiekamy na patelni
lub grillu, dzięki temu nie będą nasiąkać sosem i się nie rozpadną.
Zaczynamy składanie hamburgera, od dołu, nakładamy nieco musztardy,
plasterki cebuli, kotlet, kawałek sałaty lodowej, plasterki pomidora i
ogórka oraz nieco papryki czerwonej lub żółtej, dodajemy ketchup i nieco
sosu chilli lub ostrej papryki. Przykrywamy drugą częścią bułki.
Podajemy natychmiast, bo tego typu potrawy szybko stygną tak samo jak
zapiekanka czy frytki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz