piątek, 5 lutego 2016

STRIPSY Z KURCZAKA W PIKANTNEJ PANIERCE A LA KFC

Składniki:
- Średnia lub duża pierś z kurczaka (w zależności na ile osób ma być danie, ocena ilości należy do Was)
- Mąka do panierowania
Marynata:
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka Curry
- Szczypta soli
- Szczypta czarnego pieprzu
- 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- Olej do smażenia
Ciasto:
- Niepełna szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- Niepełna szklanka mleka
- Sól

To dość pikantna panierka więc jeśli nie lubicie aż tak bardzo ostrej można dodać przyprawę do skrzydełek. Jest jej wiele rodzajów. Skład takiej przyprawy to zwykle: sól, czosnek, imbir, cukier, pomidor suszony, kwas: kwas cytrynowy, rozmaryn, ekstrakt z papryki, chili, skórka cytrynowa.
Piersi dokładnie umyć, lekko rozklepać, pokroić albo w małe kotleciki albo w podłużne, grubsze paski.
Tak przygotowanego kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto robimy z w/w składników, wszystkie dokładnie ze sobą mieszając do uzyskania ciasta naleśnikowego.
Kawałki kurczaka zanurzyć w cieście a potem obtoczyć w mące.
Rozgrzać olej w garnku do temperatury około 180 stopni.
Smażymy aż kurczak uzyska złoto-brązowy kolor.
Dodatki do stripsów do wyboru to ketchup, sos czosnkowy, sos pomidorowy, różne dipy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz