Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
Najpierw mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W innej miseczce roztrzepujemy jajko z cukrem i dodajemy mleko i olej. Dokładnie roztrzepujemy całość aż pojawi się piana.
Wymieszaną mąkę z solą i proszkiem do pieczenia dodajemy do tej miski gdzie mamy jajko i inne składniki.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Nie należy mieszać zbyt długo bo naleśniki będą twarde. Nie używać do mieszania miksera.
Niezbyt mocno rozgrzaną patelnię zwilżamy olejem i nalewamy porcje
ciasta. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, a brzegi
staną się lekko suche, należy go przewrócić na drugą stronę. Podczas
smażenia pierwszej strony warto sprawdzić również łopatką czy naleśnik
jest już zrumieniony od spodu.
Drugą stronę smażymy nieco krócej.
Naleśniki można jeść z dżemem, nutellą, syropem klonowym i cukrem. Oczywiście dodatki to Wasza indywidualna sprawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz