czwartek, 18 lutego 2016

ZUPA CEBULOWA

Składniki:
- bulion wołowy
- 1kg cebuli
- 1 bagietka
- 150ml białego wina
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- ser żółty do posypania


Do garnka dodajemy masło, rozgrzewamy, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na lekko złoty kolor. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Dolewamy bulion wołowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut aż smaki się przegryzą. Można dodać zioła na przykład tymianek.
Bagietkę kroimy w cienkie kromki i pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.
Zupę przelewamy do żaroodpornych kokilek, dodajemy kromki bułki, posypujemy tartym serem. Zapiekamy całość w piekarniku pod grillem aż ser się roztopi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz