Składniki:
- bulion wołowy
- 1kg cebuli
- 1 bagietka
- 150ml białego wina
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- ser żółty do posypania
Do garnka dodajemy masło, rozgrzewamy, wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę i smażymy na lekko złoty kolor. Wlewamy wino i czekamy aż
odparuje. Dolewamy bulion wołowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość
gotujemy na małym ogniu około 15 minut aż smaki się przegryzą. Można
dodać zioła na przykład tymianek.
Bagietkę kroimy w cienkie kromki i pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.
Zupę przelewamy do żaroodpornych kokilek, dodajemy kromki bułki,
posypujemy tartym serem. Zapiekamy całość w piekarniku pod grillem aż
ser się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz