piątek, 5 lutego 2016

MARYNOWANA CEBULKA

Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu 10%
- 3-4 szklanki wody (w zależności jaką chcemy uzyskać moc zalewy)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- cebulka mała (raczej nie większa niż 2.5cm średnicy)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny w ziarenkach


Cebulki obrać. Jest to dość żmudne zajęcie i nie jest proste. Aby ułatwić sobie obieranie, cebulki wrzucamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą, czekamy chwilkę i przelewamy zimną. Bardzo ułatwi nam to obieranie.
Zagotować wodę w garnku.
Włożyć obrane cebulki do garnka z gotującą się wodą.
Gotować około 4-5 minut aż zmiękną ale się nie rozpadną.
Odcedzić, przelać zimną wodą.
Cebulkę ułożyć w słoikach.
Do każdego słoika dodać po 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu.
Zagotować zalewę i zalać słoiki. Wszystkie cebulki muszą być zakryte.
Pasteryzować około 10 minut.
Wyjąć i obrócić do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz