poniedziałek, 29 lutego 2016

STROGONOW

Składniki:
- 500g mięsa wołowego
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 ogórki kiszone
- mała czerwona papryka
- 300g średnich pieczarek
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżka musztardy
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
- olej
- mąka


Mięso kroimy wzdłuż włókien w paseczki. Obtaczamy w mące.
W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy wołowinę około 3-4 minuty.

Na patelnię wlewamy nieco oleju, dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, szklimy, dodajemy posiekany czosnek i chwilę obsmażamy. Dorzucamy pieczarki, które również obsmażamy.

Dodajemy zawartość patelni. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę czerwoną oraz pokrojone w słupki ogórki kiszone. Całość zalewamy bulionem wołowym tak aby lekko przykrywał mięso i warzywa.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką musztardy.

Całość należy zagotować, zmniejszyć gaz i dusić na małym ogniu przez około 30 minut aż mięso będzie miękkie i odparuje nadmiar płynu. Dodajemy dwie łyżki śmietany. Dusimy jeszcze chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz