Składniki:
- 500g mięsa wołowego
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 ogórki kiszone
- mała czerwona papryka
- 300g średnich pieczarek
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżka musztardy
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
- olej
- mąka
Mięso kroimy wzdłuż włókien w paseczki. Obtaczamy w mące.
W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy wołowinę około 3-4 minuty.
Na patelnię wlewamy nieco oleju, dodajemy pokrojoną w pół plasterki
cebulę, szklimy, dodajemy posiekany czosnek i chwilę obsmażamy.
Dorzucamy pieczarki, które również obsmażamy.
Dodajemy zawartość
patelni. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę czerwoną oraz pokrojone w
słupki ogórki kiszone. Całość zalewamy bulionem wołowym tak aby lekko
przykrywał mięso i warzywa.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką musztardy.
Całość należy zagotować, zmniejszyć gaz i dusić na małym ogniu przez
około 30 minut aż mięso będzie miękkie i odparuje nadmiar płynu.
Dodajemy dwie łyżki śmietany. Dusimy jeszcze chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz