Składniki:
- 0.5kg mięsa mielonego (mieszane lub wieprzowe)
- 1 duża cebula
- bułka tarta
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej
Sos:
- 0.5l bulionu wołowego
- 0.5l przecieru pomidorowego
- koncentrat pomidorowy
- cukier
- bazylia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Mięso wrzucamy do miski, solimy, dodajemy pieprz i jajko.
Czerstwą kajzerkę namaczamy w wodzie. Dokładnie odciskamy i dodajemy do mięsa.
Na patelnię wlewany nieco oleju i szklimy cebulę uprzednio pokrojoną w
kostkę. Odcedzamy z tłuszczu i gdy nieco przestygnie dodajemy do mięsa.
Całość bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja mięsa jest za
rzadka dodajemy nieco bułki tartej, ale nie można jej dodać za dużo, bo
pulpety będą twarde. Ostawiamy na 20 minut aby smaki dokładnie się
przegryzły.
Z mięsa formujemy niewielkie, 3 centymetrowe kulki, obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelnię wlewamy więcej oleju i obsmażamy pulpety dokładnie z każdej strony na złoty kolor na małym ogniu.
Do garnka wlewamy pół litra bulionu, przecier pomidorowy, dodajemy
koncentrat pomidorowy, który nam nie tylko zagęści sos, ale również
wzmocni smak. Dodajemy nieco bazylii, sól, pieprz i cukier (2-3
łyżeczki, można więcej) aby złamać kwaśność koncentratu i przecieru.
Ilość cukru zależy od przecieru, bo są przeciery kwaśniejsze ale i
słodsze. Tutaj wybór zostawiam Wam.
Całość zagotowujemy dokładnie
mieszając, wrzucamy pulpety i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut ale
raczej nie więcej, żeby się nie rozpadły.
Można podać z natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz