piątek, 5 lutego 2016

ENCHILADAS Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki:
- 0.5kg mięsa mielonego
- placki tortilla
- cebula
- pieczarki
- papryka czerwona
- sól
- pieprz
- cukier
- olej
- pieprz Cayenne
- bazylia
- oregano
- żółty ser
- 1 litr Passaty pomidorowej


Najpierw przygotowujemy sos. Passatę wlewamy do garnuszka, dodajemy sól, 2 łyżki cukru aby złamać kwaśny smak, nieco pieprzu, zioła, oraz odrobinę pieprzu Cayenne. Jest dość ostry więc ostrożnie z dozowaniem. Całość doprowadzamy do wrzenia, dokładnie mieszając, aby wszystkie składniki, szczególnie cukier, dobrze się rozpuściły.
Na rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Paprykę i pieczarki również pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Całość dalej smażymy dokładnie mieszając.
Dodajemy mięso mielone i dokładnie obsmażamy.
Następnie dodajemy szklankę gotowego sosu zrobionego z Passaty, dokładnie mieszamy i odparowujemy nadmiar płynu.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na placki tortilli nakładamy na środek gruby pasek mięsa z dodatkami. Całość zawijamy i układamy w żaroodpornnym naczyniu, do którego na dno wpierw wlewamy nieco sosu.
Po ułożeniu zwiniętych placków, całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz