piątek, 5 lutego 2016

RYBA PO GRECKU

Składniki:
- 4 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- duża cebula
- biała część małego pora
- pół litra wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 ziela angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- słodka papryka
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 800g filetów w kostce z dorsza
- olej


Rybę rozmrozić i dokładnie osuszyć.
Pokroić, posypać solą i pieprzem.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wrzącą wodą i posolić. Gotować 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
W czasie kiedy gotują się warzywa możemy usmażyć rybę. Obtaczamy ja w mące i smażymy na złoty kolor.
Odlewamy szklankę wywaru i mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie. Schłodzić w lodówce, najlepiej przygotować z wyprzedzeniem aby potrawa nabrała smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz