piątek, 5 lutego 2016

GAZPACHO TRADYCYJNE

Składniki:
- 5 dojrzałych pomidorów
- 2 dojrzałe, czerwone papryki
- 1 surowy ogórek
- 1 duża cebula
- garść pietruszki
- 1 kromka chleba pszennego (namoczona w wodzie)
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- pieprz
- 2 ząbki czosnku


Wszystkie warzywa umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy na gładką masę (ok. 7-10 minut). Dodajemy namoczony chleb, ocet winny i oliwę i miksujemy kolejne 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Można pozostawić nieco wszystkich warzyw pokrojonych w kostkę i dodać je do zupy na końcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz