sobota, 6 lutego 2016

PYZY Z MIĘSEM

Składniki:

Ciasto
- 1.5kg ziemniaków
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól

Farsz:
- 0.5kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej
- garść bułki tartej

Okrasa:
- skwarki (przepis w kategorii Dodatki)

Połowę ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Drugą połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy dokładnie na gazie. Ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki mieszamy dokładnie z surowymi, wbijamy 2 jajka, dodajemy obie mąki oraz sól. Zagniatamy ciasto jak na kopytka. Jeśli będzie za rzadkie dodajemy mąkę.

Na patelnię wlewany nieco oleju i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, szklimy, dodajemy do mięsa, dorzucamy 1 jajko i nieco bułki tartej. Dokładnie wszystko mieszamy, podobnie jak na kotlety mielone.

Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, rozpłaszamy je i dodajemy na środek łyżeczkę farszu. Całość dokładnie sklejamy formując kulki z mięsem w środku.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej partiami uformowane pyzy. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze 5-6 minut.
Okraszamy skwarkami i tłuszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz