sobota, 6 lutego 2016

KLUSKI ŚLĄSKIE

Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 250g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko


Obieramy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę.
W głębokiej misce płasko ugniatamy ziemniaki, dzielimy na 4 części i jedną część wyjmujemy.
W wolne miejsce wsypujemy mąkę i dodajemy jajko.
Zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie odrywać się od ręki.
Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Odcedzamy i wykładamy na talerz.
Podajemy gorące.
Można je polać sosem, na przykład grzybowym lub mięsnym.
Można dodać również skwarki (przepis na stronie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz