piątek, 5 lutego 2016

GOFRY

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka proszeku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju

Do dekoracji:
- cukier puder do posypania
- marmolada
- bita śmietana

Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Pozostałe składniki wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać dokładnie ręcznie.

Gofry pieczemy w gofrownicy po około 4-5 minut lub zgodnie ze wskazówkami w instrukcji urządzenia.
Najlepsza gofrownica to taka, która ma 1200-1600 W

Wykładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem. Można podać z marmoladą lub bitą śmietaną. Tutaj pełna dowolność, co kto lubi.
Ja uwielbiam z cukrem pudrem. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz