piątek, 5 lutego 2016

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Składniki:
- średnia lub drobna fasolka, najlepiej świeża
- kiełbasa podwawelska
- boczek
- 0.5 litra przecieru pomidorowego
- cebula
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz


Świeżą fasolkę moczymy pół godziny. Suszoną trzeba moczyć całą noc.Gotujemy w tej samej wodzie aż będzie miękka. Wody ma być tyle, żeby przykryła fasolkę.
Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki, boczek w paseczki i obsmażamy na patelni. Dodajemy całość do fasolki. Wrzucamy kostkę rosołową, dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Cała potrawa powinna być lekko pikantna. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz