Składniki:
- ogórki gruntowe
- marchewka
- cebula
- ziele angielskie
- czarny pieprz ziarnisty
- gorczyca
Roztwór:
- 2 litry zimnej wody
- 3/4 szklanki soli
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
Umyte ogórki kroimy w cienkie plasterki. Robimy roztwór z wody i soli.
Sól dokładnie rozpuszczamy. Wrzucamy do niego ogórki i odstawiamy na
godzinę.
Odcedzone ogórki wkładamy do słoików, dodajemy 2 ziarna
ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego, kilka krążków cebuli,
kilka krążków marchewki, łyżeczkę płaską gorczycy.
Zalewę gotujemy,
dokładnie rozpuszczamy cukier. Gotową zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 10
minut, wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną.
Spożywać nie wcześniej niż po tygodniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz