piątek, 5 lutego 2016

FRIGGIONE

Składniki:
- 1kg cebuli
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- cukier


Przepis jest czasochłonny ale warto.
Cebulę siekamy w pół talarki. Na dość sporej patelni wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, przykrywamy przykrywką i dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę od czasu do czasu mieszając.
Cebula nie może się przypalić.
Odkrywamy patelnię, dodajemy łyżkę cukru, całość dusimy już bez przykrycia jeszcze przez kolejną godzinę od czasu do czasu mieszając.
Dorzucamy pomidory, przykrywamy i dusimy dalsze 30 minut.
Odkrywamy patelnię i znów dusimy kolejne 30 minut.
W razie potrzeby na każdym etapie można dodać nieco wody.
Na końcu dodajemy ocet, sól, pieprz i doprawiamy do smaku cukrem. Całość mieszamy.
Najlepiej dodawać do mięs, kanapek. Można jeść na ciepło ale i na zimno. Trzeba spróbować jak lepiej smakuje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz