Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 4 żółtka
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy jajka i żółtka oraz sól.
Zagniatamy dokładnie ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przy trudnościach można dodać nieco wody.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie dzielimy na kawałki i każdy kawałek rozwałkowujemy bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką.
Dzielimy ciasto na makaron. Najlepiej je zwinąć jak papirus i kroić
potem ja cebulę w piórka. W ten sposób otrzymamy równą długość makaronu.
Po skrojeniu całości roztrzepujemy go dłońmi aby się nie pozlepiał.
Gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem łyżki oleju do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz