piątek, 5 lutego 2016

PATATAS BRAVAS

Składniki:
- ziemniaki
- sól
- pieprz
- bazylia
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- olej


Sos:
- Przecier pomidorowy 0.5l - ja używam Tomatera
- Koncentrat pomidorowy
- sos chilli lub pieprz cayenne
- ząbek czosnku
- Cukier
- Sól
- olej

Zacznijmy od sosu.
Do garnuszka wlewamy przecier pomidorowy, dodajmy cały koncentrat, który nie tylko nam zagęści całość, ale również uzyskamy bardziej wyrazisty smak czyli to co ja najbardziej lubię.
Dodajemy 3-4 łyżeczki cukru dla złamania kwaśnego smaku, pół łyżeczki soli, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oleju lub oliwy. Całość podgrzewamy tak, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Podczas podgrzewania mieszamy cały czas. Myślę, że 10 minut wystarczy.
Musimy uzyskać taką konsystencję, żeby sos nie był za gęsty i za rzadki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki lub większą kostkę, dokładnie płuczemy i gotujemy al dente czyli na pół miękko.
Odcedzamy i pozwólmy im nieco wystygnąć.
Do garnka z ziemniakami dolewamy nieco oleju i mieszamy tak, aby każdy ziemniak był pokryty, dodajemy nieco przypraw.
Nie za dużo, z głową, do smaku.
Znów dokładnie wszystko mieszamy aby każdy kawałek był dobrze obtoczony w przyprawach.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Zalecana to 250-300 stopni.
Ziemniaki wysypujemy na blachę posmarowaną olejem, tak aby nam nie przywarły podczas pieczenia.
Pieczemy około 30-40 minut, tak aby w środku były miękkie a z wierzchu miały chrupiącą, zarumienioną skórkę.
Wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz