piątek, 5 lutego 2016

KARP W GALARECIE

Składniki:
- dzwonka karpia
- 1 marchew
- 1 piertruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 litr wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 6 łyżeczek żelatyny
- cytryna
- pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- natka pietruszki


Umyte dzwonka karpia należy posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.
Do litra wody dodajemy pokrojone w paseczki warzywa, cukier, sól, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz. Gotujemy 20 minut.
Do wywaru dodajemy dzwonka karpia, przykręcamy gaz i gotujemy dalej przez 30 minut.
Rybę odławiamy a wywar przecedzamy przez sito.
Rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny (24g) i dodajemy do wywaru.
Rybę układamy na półmisku i zalewamy chłodnym wywarem z żelatyną.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Rybę można udekorować ugotowanymi warzywami i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz