Składniki:
- 250ml wody
- 4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 125g masła
- 6 średnich jajek
- 4 kostki smalcu do smażenia
- cukier puder
W garnku zagotować wodę, dodać cukier i sól oraz masło.
Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie łyżką gotując masę przez kilka
minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się
zbite, odstawić je z ognia i przełożyć do dużej miski. Ostudzić. Po
ostudzeniu dodajemy po jednym jajku mieszając aż ciasto stanie się
kremowe.
W drugim garnku rozgrzewamy smalec do temperatury około 180
stopni. Jeśli nie masz termometru, obserwuj dno garnka: kiedy zaczną go
przecinać bruzdy, tłuszcz osiągnie optymalną temperaturę.
Rękawem
cukierniczym wyposażonym w gwiazdkową końcówkę o średnicy 1 cm, formować
kółka o średnicy ok. 3 cm, wyciskając masę bezpośrednio na kwadraciki
wycięte z papieru do pieczenia.
Wkładać je do tłuszczu papierem do
góry i smażyć aż się odkleją od papieru. Usunąć papier i smażyć na złoty
kolor z dwóch stron.
Można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru i wrzącej wody. Podawać tego samego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz