sobota, 20 lutego 2016

SŁODKIE "GNIAZDKA"

Składniki:
- 250ml wody
- 4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 125g masła
- 6 średnich jajek
- 4 kostki smalcu do smażenia
- cukier puder


W garnku zagotować wodę, dodać cukier i sól oraz masło.
Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie łyżką gotując masę przez kilka minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się zbite, odstawić je z ognia i przełożyć do dużej miski. Ostudzić. Po ostudzeniu dodajemy po jednym jajku mieszając aż ciasto stanie się kremowe.
W drugim garnku rozgrzewamy smalec do temperatury około 180 stopni. Jeśli nie masz termometru, obserwuj dno garnka: kiedy zaczną go przecinać bruzdy, tłuszcz osiągnie optymalną temperaturę.
Rękawem cukierniczym wyposażonym w gwiazdkową końcówkę o średnicy 1 cm, formować kółka o średnicy ok. 3 cm, wyciskając masę bezpośrednio na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia.
Wkładać je do tłuszczu papierem do góry i smażyć aż się odkleją od papieru. Usunąć papier i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru i wrzącej wody. Podawać tego samego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz