piątek, 5 lutego 2016

ZUPA POMIDOROWA (z pomidorów gruntowych)

Składniki:
- 0,5kg pomidorów
- 0.5 litra przecieru pomidorowego
- 1/2-3/4 litra bulionu
- bazylia
- sól
- pieprz
- makaron lub ryż


Najlepsze pomidory do tego celu, to te podłużne, gruntowe. Mają one bardzo dużo miąższu i bardzo mało pestek.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę bazylii (można dodać świeżą), pieprz, dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godziny, żeby puściły sok.
Garnek wstawiamy na mały ogień i dusimy około pół godziny aż zmiękną.
Całość rozcieramy bardzo dokładnie blenderem. Dodajemy przecier pomidorowy dla wzmocnienia smaku, kostkę rosołową i całość jeszcze gotujemy 15 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta można dodać bulion. Moja jest w konsystencji coś pomiędzy kremem a zwykłą zupą.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Można dodać nieco ostrej papryki jeśli lubimy pikantniejsze smaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz