poniedziałek, 8 lutego 2016

GÓRALSKA KWAŚNICA

Składniki:
- 300g wędzonych żeberek
- 700g kapusty kiszonej
- sok z kapusty kiszonej
- kilka plasterków wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- kilka średnich ziemniaków
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- liść laurowy
- łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
- łyżka oleju


Żeberka wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 30 minut. Odcedzamy i kroimy mięso w drobne kawałki.

W tym czasie do wywaru wkładamy kiszoną kapustę, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, 2-3 liście laurowe, pół szklanki soku z kapusty, zaczynamy gotować i dodajemy pokrojone mięso. Gotujemy aż kapusta będzie miękka.
W między czasie dodajemy sól, pieprz i kminek.
W razie potrzeby dolewamy jeszcze soku z kapusty. Zupa musi być kwaśna.

Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę (najlepsza taka około 1,5cm), gotujemy je osobno w osolonej wodzie do miękkości.

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek. Smażymy aż cebula się zeszkli, a boczek stopi i zarumieni. Zawartość patelni dodajmy do garnka.
Całość gotujemy jeszcze dłuższą chwilę, dodajemy ziemniaki bez wody. Dokładnie mieszamy i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz