Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru lub więcej
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- pół szklanki białego wina
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
Opcjonalnie:
- łodyga selera naciowego
Do garnka wlewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę i szklimy kilka minut, dodajemy czosnek i podsmażamy minutę,
dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy.
Wrzucamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i dodajmy oregano. Mieszamy dokładnie i zagotowujemy.
Wlewamy wino i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje.
Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz