piątek, 5 lutego 2016

DOMOWA KAPUSTA KISZONA

Składniki:
- 2 kg poszatkowanej kapusty
- 2 łyżki soli niejodowanej
- 4 marchewki starte na dużych oczkach
- 1 łyżka kminku


Kapustę dokładnie wymieszać z solą i odstawić mniej więcej na godzinę lub dwie aby puściła sok.
Dodać marchewkę i kminek. Dokładnie wymieszać.
Kapustę przekładamy do słojów do 3/4 wysokości gdyż zwiększy swoją objętość, dokładnie ją dociskając do dna.
Słoje przykrywamy nakrętkami (nie dokręcamy) i odstawiamy na 5-7 dni.
Codziennie kilka razy ugniatamy kapustę w słojach używając wyłącznie drewnianego przyrządu oraz przebijamy się do dna aby uwolnić gazy. Dzięki temu kapusta się nie zepsuje.
Należy pamiętać aby kapusta była zawsze przykryta sokiem.
Gdy kapusta jest ukiszona można dokręcić słoiki i przenieść w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz