Składniki: (na około 40 sztuk)
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
- 100 - 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 5 - 6 łyżek oleju lub 100 g masła
- pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
- 40 ml spirytusu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia
- konfitura do nadziania
- cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru
rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody, proporcje można zwiększyć)
- kandyzowana skórka pomarańczy
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony
tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
(polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie
do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do
oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.
Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół
łyżeczki nadzienia, zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę
oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu, do podwojenia objętości. Można również innym sposobem - ciasto
rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie
kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia.
Nadziewać pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała
podczas smażenia (rękawem cukierniczym z długą tylką do nadziewania).
Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor.
Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz