piątek, 5 lutego 2016

McROYAL jak z McDonald's

Składniki:
--------------------------------------
Burgery:
500 g wołowiny
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy
łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi)
łyżeczka zimnej wody
2 małe jajka
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
gorczyca
olej (do smażenia)
--------------------------------------
Dodatkowo:
ok. 2-3 górki konserwowe
1-2 cebule
ok. 150 g plasterków sera cheddar
majonez
ketchup


Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.
Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników.
Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy").
Cebulę kroimy w piórka, ogórki w plasterki.
Bułeczkę przekrawamy wzdłuż na dwie części.
Na dolną części bułeczki kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy usmażone mięso, następnie drugi plaster sera, ogórek (ok. 2 plasterki), cebulę. Górną część bułeczki smarujemy od wewnątrz ok. łyżeczką ketchupu oraz musztardy i przykrywamy całość.
Tak samo postępujemy z resztą bułek tworząc apetyczne domowe McRoyal'e.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz