Składniki:
- bagietka
- 6 pomidorów
- oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia
To odmiana BRUSCHETTA, lecz
nieco prostsza i szybsza do zrobienia, W Hiszpanii jest to często
nazywane chlebkiem hiszpańskim.
Bagietkę kroimy na półtora centymetrowej grubości kromki, najlepiej pod kątem, żeby ładnie to wyglądało.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy nieco oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy.
Każdą kromkę smarujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i nieco rumienimy kromki bagietki.
W tym czasie każdego pomidora kroimy na pół ale nie przez szypułkę tylko w poprzek.
Wyjmujemy zrumienione kromki. Bierzemy do ręki połówkę pomidora i smarujemy nią każdą kromkę wyciskając miąższ.
Podawać od razu gdyż pieczywo szybko oddaje ciepło (tak jak np zapiekanka).
Można użyć oczywiście chleba zamiast bagietki, ale jednak bagietka tutaj lepiej pasuje i lepiej komponuje się smakowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz