piątek, 5 lutego 2016

ZUPA Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Składniki:
- pół włoszczyzny
- 40 dkg kapusty kiszonej
- 2 łyżki śmietany 18%
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziemniaki
- wywar z kurczaka
- biały lub ciemny chleb


Gotujemy wywar z kurczaka z dodaną, startą na dużych oczkach połową włoszczyzny, liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Taki wywar musi się nieco pogotować, więc nie róbcie tego na szybko. Gdy wywar będzie gotowy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy dalej aż będą miękkie. W międzyczasie siekamy kapustę kiszoną. Wrzucamy ją do niewielkiego garnka i gotujemy razem z sosem około 10 minut. Gdy ziemniaki będą gotowe dodajemy podgotowaną kapustę.
Dwie łyżki śmietany solimy aby się nie zważyła, choć nie powinna jeśli jest świeża, hartujemy zupą i dodajemy do całości.
Całość zagotowujemy.
Najlepiej smakuje z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz