piątek, 5 lutego 2016

BIGOS TRADYCYJNY

Składniki:
- 5kg kapusty kiszonej
- kiełbasa podwawelska
- mięso (wieprzowe, żeberka)
- sól
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- listek laurowy
- cebula
- suszone grzyby
- przyprawa do bigosu
- majeranek


Celowo nie podaję ilości składników (kiełbasa, mięso) gdyż tutaj zależy co i w jakiej ilości lubi.
Przygotować wywar z żeberek i niedużej golonki.
Kapustę kiszoną pokroić i dodać do wywaru. Nie może być go za dużo, żeby bigos nie był rzadki.
Następnie dodać pokrojone w kostkę i obsmażone mięso.
Kiełbasę podwawelską pokroić w kostkę, obsmażyć razem z cebulą i dodać do kapusty. Dodajemy przyprawy czyli sól, majeranek, kilka ziarenek ziela angielskiego i przeprzu oraz kilka liści laurowych. Solimy, dodajmy przyprawę do bigosu oraz suszone grzyby.
Całość dokładnie mieszamy.
Bigos powinien się gotować długo, minimum 5 godzin.
Najlepiej smakuje bigos podgrzewany/gotowany wielokrotnie. Im więcej razy, tym lepszy. Wyśmienity jest również bigos podgrzany po uprzednim zamrożeniu, więc śmiało, mroźcie bigos.
Jeśli kapusta jest za kwaśna można dodać nieco białej kapusty oraz przepłukać kapustę kiszoną wodą. Zależy co kto lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz