piątek, 5 lutego 2016

CHŁODNIK

Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- ogórek surowy
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- cukier
- sól
- pieprz
- 1 litr jogurtu naturalnego lub kefiu


Botwinkę umyj, listki i łodyżki posiekaj, a buraczki obierz i pokrój w kostkę.
Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj, aż buraczki będą miękkie - około 15 minut.
Rzodkiewkę i ogórki umyj, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Koperek i szczypiorek umyj i posiekaj.
Do dużej miski lub garnka przełóż przygotowane warzywa, dodaj ugotowane buraczki wraz z wodą, w której się gotowały, zalej kefirem lub jogurtem, dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością cukru.
Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz