piątek, 5 lutego 2016

ZUPA GULASZOWA

Składniki:
- 1/2 kg wieprzowiny z łopatki.
- 1 papryka czerwona.
- 2 cebule.
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
- 3 ziemniaki.
- 2 łyżki „zacierek”.
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku.
- 4 ziarna ziela angielskiego.
- 3 liście laurowe.
- 2 litry wywaru mięsnego (może być z kostek rosołowych).
- 2 łyżki oleju.
- sól
- pieprz


Umytą wieprzowinę kroimy w kostkę.
W rozgrzanym garnku przesmażamy na oleju sproszkowaną paprykę. Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i pozostałe przyprawy. Dorzucamy do garnka wieprzowinę i całość zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie, kroimy paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dodajemy „zacierki” oraz pokrojone warzywa. Gotujemy wszystko do miękkości.
Na koniec, doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz