Składniki:
- 1/2 kg wieprzowiny z łopatki.
- 1 papryka czerwona.
- 2 cebule.
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
- 3 ziemniaki.
- 2 łyżki „zacierek”.
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku.
- 4 ziarna ziela angielskiego.
- 3 liście laurowe.
- 2 litry wywaru mięsnego (może być z kostek rosołowych).
- 2 łyżki oleju.
- sól
- pieprz
Umytą wieprzowinę kroimy w kostkę.
W rozgrzanym garnku przesmażamy na oleju sproszkowaną paprykę.
Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i pozostałe przyprawy. Dorzucamy
do garnka wieprzowinę i całość zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy do
momentu aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie, kroimy paprykę w
paski, a ziemniaki w kostkę. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dodajemy
„zacierki” oraz pokrojone warzywa. Gotujemy wszystko do miękkości.
Na koniec, doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę
gotujemy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz