piątek, 5 lutego 2016

KURCZAK TIKKA MASALA

Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 250g jogurtu naturalnego
- kawałeczek posiekanego imbiru (2cm)
- Czubata łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka chilli lub pieprzu cayenne
- sól
- pieprz
- olej


Sos:
- 500g passaty pomidorowej
- puszka pomidorów krojonych lub kilka świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 2 papryczki chili drobno posiekane
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki garam masala
- natka lub kolendra
- sól
- pieprz
- olej

Kurczaka kroimy w kostkę. Pozostałe składniki łączymy, dokładnie mieszamy i dorzucamy do nich kurczaka. Całość odstawiamy na godzinę tak aby smaki przeszły sobą.
Kurczaka pieczemy w piekarniku lub obsmażamy na patelni.
Sos. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy chilli i czosnek, obsmażamy chwilę, pół minuty, Dodajemy słodką paprykę i kmin rzymski, smażymy przez minutę. Dorzucamy pomidory i 250ml passaty, czekamy aż pomidory się rozpadną i zagęszczą sos.
Dodajemy kremówkę, kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli będzie za gęsty dolewamy nieco passaty, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Podajemy z ryżem lub bagietką. Posypujemy posiekaną natką lub kolendrą.

1 komentarz: