Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 2-3 ostre papryczki chilli lub przyprawa chilli
- 2-3 ziemniaki
- olej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- oregano
- pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- natka
Do garnka wlewamy nieco oleju, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę,
szklimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy i
wrzucamy mięso. Całość smażymy aż mięso się zarumieni.
Wrzucamy pomidory razem z sosem, przecier pomidorowy, posiekaną drobno papryczki chilli lub przyprawę chilli, dolewamy bulion.
Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i ziarnami kolendry.
Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż zmiękną.
Paprykę kroimy w paseczki, kukurydzę i fasolę odsączamy z płynu na
sitku. Te trzy rzeczy dodajemy do garnka na około 15 minut przed końcem
gotowania.
Na koniec dodajemy nieco posiekanej natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz