piątek, 5 lutego 2016

LECZO Z CHORIZO

Składniki:
- 20 dkg kiełbasy chorizo (ostrej)
- 2 większe pomidory
- 2 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 250 ml przecieru lub sosu pomidorowego
- 1 mała puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
- tymianek
- bazylia
- szczypiorek


Do garnka nalać nieco oliwy, pokroić kiełbasę w talarki i obsmażyć na średnim ogniu aż się zrumieni.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, poczekać aż się zeszkli, dodać zmiażdżony czosnek i również go zeszklić.
Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone również w kostkę.
Następnie dodajemy paprykę w proszku oraz odsączoną kukurydzę, sól, pieprz, tymianek, bazylię Całość dusimy 4 minuty mieszając.
Dodać pomidory, poddusić 2 minuty. Dodać sos pomidorowy.
Całość przykryć i dusić na średnim ogniu około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Na talerzu posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem. Mogą to być grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz