sobota, 20 lutego 2016

PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO

Składniki:
- pierś z kurczaka
- 100g kiełbaski chorizo pikantnej
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy bez zalewy
- dwa średnie pomidory
- pół szklanki białego wina
- koncentrat pomidorowy
- ryż do paelli lub do sushi lub ryż arbolio
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- pół łyżeczki kurkumy


Przygotowujemy najpierw składniki:
Chorizo, kurczaka, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.

Na dużą patelnię lub do garnka wlewamy nieco oliwy z oliwek (2-3 łyżki), wrzucamy chorizo, obsmażamy chwilę, mieszamy.
Dodajemy kurczaka, obsmażamy dokładnie z każdej strony. Następnie czosnek, smażymy znów chwilę mieszając.
Wlewamy wino, zwiększamy ogień i czekamy aż odparuje.
Dodajemy kukurydzę, pomidory i paprykę. Znów smażymy dłuższą chwilę oczywiście mieszając.
Dodajemy wszystkie przyprawy (obie papryki i kurkumę), doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wsypujemy ryż i dusimy całość 2-3 minuty.
Dolewamy bulion, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy całość około 15-20 minut. Odstawiamy z ognia i jeszcze trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz