piątek, 5 lutego 2016

ŚLEDŹ POD PIERZYNĄ

Składniki:
- kilka filetów śledziowych
- olej
- marchew
- ziemniaki
- 2 jajka
- buraki
- cebula
- majonez
- sól
- pieprz


Warzywa ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo i rozdrobnić.
Śledzie dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie, śledzie wyjmujemy z wody, kroimy w kawałki, układamy w naczyniu.
Posypujemy solą i drobno posiekaną cebulą.
Nakładamy warstewkę majonezu.
Kolejne warstwy to buraki, ziemniaki, marchew oraz jajka. Każdą warstwę przekładamy majonezem.
Na koniec można udekorować natką z pietruszki.
Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz