piątek, 5 lutego 2016

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:

Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju


Farsz:
- 1kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej z torebki z marketu!)
- 250g grzybów suszonych
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Okrasa:
- 3 cebule
- kilka łyżek oleju

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia gotować do miękkości a pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
Kapustę ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Dokładnie odcisnąć. Grzyby odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody. Kapustę i grzyby zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach. Ewentualnie można drobno posiekać całość nożem.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać sól i olej. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne (około 10-12 minut).
Ciasto podzielić, rozwałkować każdy kawałek na cienki placek. Z każdego placka za pomocą szklanki wycinamy kółka, na środek nakładamy farsz, składamy na pół i sklejamy brzegi.
Gotujemy do miękkości, 3-5 minut, wrzucamy na gorącą, osoloną wodę na średnim gazie.
Podajemy ze smażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz