piątek, 5 lutego 2016

ŚLEDZIE W OCCIE

Składniki:
- filety śledziowe
- cebula

Zalewa:
- szklanka octu 10%
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny ziarnisty

Śledzie należy namoczyć, opłukać i dokładnie odsączyć. Pokroić każdy filet na 3-4 części.
Cebulę pokrój w plasterki. Jej ilość zależy od Was. Zagotuj wodę, wrzuć cebulę i gotuj 1-2 minuty aż nieco zmięknie. Odstaw do dokładnego ostygnięcia.
Zalewę zagotowujemy wraz z przyprawami. Pozostawiamy do dokładnego ostygnięcia.
Śledzie układamy w słoikach przekładając je cebulą. Zalewamy zalewą.
Proszę pamiętać, że zalewa musi być zimna, bo śledzie się rozpadną.
Słoiki dokładnie zakręcamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 48-74 godziny. Zatem należy je przygotować kilka dni przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz