Składniki:
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- mały por
- kilka kawałków parzonej białej kiełbasy
- butelka żurku 0.5 litra (szklana !)
- sól
- pieprz
- majeranek
- chrzan tarty
- jajka na twardo
- śmietana 18%
Gotujemy wywar z warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por) aż będą
miękkie. Można je pokroić i zostawić w zupie lub nie. Zależy jak kto
lubi.
Dodajemy białą kiełbasę, żurek z butelki. Gotujemy około 20
minut na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sporo
majeranku oraz dwie łyżki tartego chrzanu ze słoika. Gotujemy jeszcze
przez chwilę.
2 łyżki śmietany 18% hartujemy, dokładnie mieszamy, dodajemy do zupy i całość zagotowujemy.
Do każdego talerza dodajemy pokrojone na 4 części 1 jajko lub więcej.
Żurek nie trzeba koniecznie robić na białej kiełbasie. Doskonale smakuje też ze zwyczajną lub podwawelską. Polecam spróbować takiej wersji, jest naprawdę dobra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz