Składniki:
- koncentrat pomidorowy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- cukier puder
- bazylia
- oregano
Do koncentratu pomidorowego dodajemy przeciśnięte przez praskę 2-3
ząbki czosnku, można dodać więcej w zależności jak mocno czosnkowa ma
być pasta. Jednak nie należy przesadzić bo zabijemy smak pomidorów.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, sól do smaku duża szczypta lub
dwie, około 2 łyżeczek cukru pudru dla złamania kwaśności koncentratu,
nieco suszonej bazylii i oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość bardzo
dokładnie mieszamy.
Dodałem cukier puder aby lepiej rozmieszał się z resztą. Można dodać zwykły cukier i dokładnie go rozetrzeć w mieszaninie.
Sos rewelacyjnie komponuje się z grzankami zrobionymi na przykład w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz