piątek, 5 lutego 2016

PASTA POMIDOROWO-CZOSNKOWA

Składniki:
- koncentrat pomidorowy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- cukier puder
- bazylia
- oregano


Do koncentratu pomidorowego dodajemy przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku, można dodać więcej w zależności jak mocno czosnkowa ma być pasta. Jednak nie należy przesadzić bo zabijemy smak pomidorów. Następnie dodajemy pozostałe składniki, sól do smaku duża szczypta lub dwie, około 2 łyżeczek cukru pudru dla złamania kwaśności koncentratu, nieco suszonej bazylii i oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Dodałem cukier puder aby lepiej rozmieszał się z resztą. Można dodać zwykły cukier i dokładnie go rozetrzeć w mieszaninie.
Sos rewelacyjnie komponuje się z grzankami zrobionymi na przykład w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz