Składniki:
- 1.5 litra bulionu rosołowego
- 1 litr gęstych, przetartych pomidorów
- 0.5 litra przecieru pomidorowego
- Torebka ryżu
- Garść makaronu spaghetti
- pieprz
- sól
Do ugotowanego, przecedzonego bulionu dolewamy przetarte pomidory oraz przecier pomidorowy. Gotujemy chwilę.
Dodajemy do zupy torebkę suchego ryżu i gotujemy do momentu, kiedy ryż
zacznie mięknąć. Wsypujemy połamany na drobno makaron (najlepiej
spaghetti, gdyż nie pęcznieje szybko i pozostaje al dente) i gotujemy
jeszcze chwilkę.
Zazwyczaj ryż i makaron dochodzą same w zupie, więc należy uważać aby ich nie rozgotować.
Zupę przyprawiamy do smaku. Polecam dużą ilość pieprzu, szczególnie zimą. Zupa jest wtedy przyjemnie rozgrzewająca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz