piątek, 5 lutego 2016

BOTWINKA

Składniki:
- 3 pęczki botwinki
- 4 średnie buraki
- pieprz
- kostka rosołowa drobiowa lub wołowa
- włoszczyzna
- kawałek mięsa na wywar, mogą to być 2 skrzydełka z kurczaka
- ocet
- 1 torebka barszczu czerwonego instant Winiary
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżki gęstej śmietany (18%)
- cienki szczypiorek
- pęczek koperku


Gotujemy standardowy wywar rosołowy z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego.
Buraki ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Pęczki botwinki siekamy na drobne kawałeczki. Tutaj wielkość zostawiam Wam.
Do wywaru dodajemy kostkę rosołową, 2 łyżki octu, starte buraki, posiekaną botwinkę. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
W wywarze rozpuszczamy torebkę barszczu czerwonego Winiary.
Doprawiamy pieprzem. Raczej już nie solimy, bo kostka jest dość słona, jednak to kwestia smaku, jeśli ktoś lubi bardziej słone to niech sobie dosoli.
Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę. Aby się nie zważyła należy ją nieco posolić. Doprowadzamy do wrzenia i... prawie gotowe.
Siekamy szczypiorek i koperek.
Botwinkę nalewamy do głębokich miseczek. Dodajemy do każdej miseczki posiekany szczypiorek i koperek. Ilość zależy od Was, ja dodaję dość sporo. Można dodać również natkę jeśli ktoś lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz