Składniki:
- czosnek
- papryka chilli
- pieprz w ziarenkach
- listek laurowy
- oliwa z oliwek
- 2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
Ząbki czosnku obrać. Zagotować wodę w małym garnuszku i wrzucić czosnek. Gotować 3 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą.
Ocet z wodą, cukrem i solą zagotowujemy.
Do słoików wrzucamy listek laurowy, przekrojoną na pół papryczkę
chilli, kilka ziarenek pieprzu i wlewamy zalewę do pół centymetra od
brzegu słoiczka. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy z oliwek.
Dokładnie zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować. Spożywamy po około 2 tygodniach.
PS. Ilość zalewy oczywiście jest uzależniona od ilości czosnku i słoików. W razie czego podwajamy proporcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz