piątek, 5 lutego 2016

BRUSCHETTA

Składniki:
- 1 długa bagietka
- 4-5 pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek bazylii
- płaska łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego


Pomidory kroimy w kostkę (bez nasion). Do nich dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy nieco oliwy z oliwek, sól, pieprz, ocet balsamiczny, bazylię i wszystko dokładnie mieszamy.
Ostatni ząbek czosnku rozcieramy z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, smarujemy pokrojoną w kanapeczki bagietkę i wkładamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni aby się zrumieniły.
Na podrumienione kawałki bagietki nakładamy doprawione wcześniej pomidorki i... super przekąska gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz