piątek, 5 lutego 2016

SOS POMIDOROWY Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

Składniki:
- 2kg pomidorów podłużnych
- 1kg czerwonej papryki
- 2 duże cebule
- 3 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- olej


Papryki przecinamy na pół, oczyszczamy, wkładamy do nagrzanego piekarnika skórką do góry i pieczemy 25-30 minut, aż skórka ściemnieje i się zmarszczy. Papryki wyjmujemy w piekarnika, wkładamy do foliowego woreczka i zamykamy.
Po 10 minutach wyjmujemy i obieramy ze skórki.
Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Dorzucamy do papryki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, złocimy i dodajemy do pomidorów.
Wrzucamy na patelnię drobno pokrojone chilli i czosnek, przesmażamy przez minutę i dodajemy do garnka, następnie dodajemy ocet i cukier. Całość gotujemy około 60 minut na małym ogniu. Całość miksujemy blenderem.
Po zmiksowaniu sos powinien mieć odpowiednią konsystencję, jeśli jest za rzadki, wstawiamy z powrotem na ogień.
Dodajemy przyprawy, oregano, bazylia, papryka, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz