piątek, 5 lutego 2016

SAŁATKA NADDUNAJSKA

Składniki:

Warzywa:
- 3 duże papryki czerwone
- 3 duże papryki żółte
- 4 kg ogórków gruntowych średnich
- 1 kg cebuli
- 80 dkg marchewki

Zalewa:
- 4 szklanki octu 10%
- 2 szklanki oleju
- 3 szklanki cukru
- 8 łyżeczek soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- ziele angielskiego
- gorczyca
- listek laurowy

Paprykę kroimy w paseczki, marchewkę w słupki, ogórki w niezbyt grube plasterki (około 3mm), cebulę w pół plastry, Wszystko dokładnie mieszamy w dużej misce. Każdego składnika powinno być mniej więcej tyle samo.
Ocet doprowadzamy do wrzenia i gorącym rozpuszczamy cukier. Dodajemy olej, sól oraz pieprz. Mieszamy dokładnie.
Mieszankę warzywną przekładamy dość ściśle do słoików i zalewamy zalewą. Do każdego słoika wrzucamy po 1 ziarnku ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy i kawałku listka laurowego.
Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
PS. Podczas zalewania słoików, zalewę należy przemieszać co chwila, gdyż olej wypływa na wierzch.

1 komentarz:

  1. Może z tego przepisu wyjdzie jakaś sałatka ? Lecz na pewno nie naddunajska w przepisie winny być ogórki kiszone i inny skład zalewy w oryginale niema papryki żółtej ale to jest szczegol

    OdpowiedzUsuń