- ogórki gruntowe
- czosnek
- chrzan
- koper
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
Ogórki dokładnie umyć, poukładać w dużym słoju lub glinianym garnku.
Dodać kilka ząbków czosnku, koper, korzeń chrzanu, kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, kilka kuleczek pieprzu ziarnistego.
Dwie płaskie łyżki soli dokładnie rozpuścić w litrze wody.
Takim roztworem zalać ogórki.
Po dwóch, trzech dniach będą gotowe. Im dłużej tym bardziej ukwaszone.
Kiedy je zaczniemy jeść zależy indywidualnie od osoby. Jedni lubię mniej zrobione, inni bardziej.
Dodać kilka ząbków czosnku, koper, korzeń chrzanu, kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, kilka kuleczek pieprzu ziarnistego.
Dwie płaskie łyżki soli dokładnie rozpuścić w litrze wody.
Takim roztworem zalać ogórki.
Po dwóch, trzech dniach będą gotowe. Im dłużej tym bardziej ukwaszone.
Kiedy je zaczniemy jeść zależy indywidualnie od osoby. Jedni lubię mniej zrobione, inni bardziej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz